Enginar haşlaması çocukluğumda enginar mevsimi gelip te enginarlar irileştiğinde annemin sık sık
yaptığı yemesi bir törene dönüşen lezzetlimi lezzetli, kolay mı kolay ama nedense her kesin pekte
bilmediği bir tarifi paylaşmak istiyorum...
MALZEMELER:
Kişi başına 1 irileşmiş yaprakları (dişlenmiş)olan etlenmiş enginar
Sosu:
4-5 diş sarımsak
Toz tatlı kırmızı biber
Kırmızı pul biber
Zeytin yağı
tuz, karabiber
1 limon suyu
Ben bu yemeği yaptığımda özellikle saplarını da istiyorum enginarın sapının lezzeti enginarın
kendinden daha farklı oluyor...
Enginarı iyice yıkadıktan sonra sıra sapını ayıklamaya geliyor enginarın sapının dışı odunumsu
oluyor bu kısımı bıçakla rahatça soyabilirsiniz . Ortasında lezzetlimi lezzetli süngerimsi bir kısım
bulunuyor işte bu kısımı mutlaka yemeğinize koyun derim..
Şimdi sıra bir kaseye sos hazırlamakta bu sos benim uydurmam açıkçası annem sadece tuz ve
zeytinyağı ile yapar. Ben bu sosu çok yakıştırıyorum. Siz belki benim aklıma gelmeyen daha güzel
bir lezzet keşif edersiniz...
Sos için, 4-5 çorba kaşığı kadar sızma zeytinyağı, tuz, karabiber, kırmızı pul biber, ince doğranmış
4-5 diş sarımsak, tatlı toz kırmızı biber, 1 limonun suyu, 1 su bardağı su daha fazlada olabilir
pişerken kontrolü unutmayın hepsini karıştırıyorum.
Bu yemeği düdüklü tencerede yapıyorum normal tencerede zor pişer varsa sizde düdüklüde
pişirin derim...
Tencereye enginarları ve saplarını koyup sosunu özellikle yapraklarının arasına girmesine dikkat
ederek boşaltıyorum. Düdüklümü ben 35 dakikaya ayarlıyorum. Bu düdüklüsüne göre bence
değişiyor, sizde bir tecrübe pişirmesinden sonra tahminim ayarını bulacaksınız...
Yapraklar piştimi pişmiştir.
Sıra en zevkli kısımda; Yaprakları tek tek kopardığınızda altının etli olduğunu göreceksiniz işte bu
etli kışını sıyırması nefistir biz ortaya kocaman ama gerçekten kocaman bir kase koyarız kemirilen
yapraklar burada birikir
Ortasındaki sakallı kısıma (kızım buraya mücevher der ) gelince bu tüyleri kolayca tutam tutam
koparıp temizleyin.
Afiyetle yiyin.....
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder