Kışlık yaprak zamanı geldi de geçiyor bile çoğu kişinin bildiği ve çok da güzel olan pet şişede
yaprağı ben cam kavanozda yapıyorum çok daha sağlıklı nasıl mı?....
Çok kolay kısa sürede yapılan tüm kış rahatça dayanan benim sevdiğim bir tarif ...
Pazardan aldığım yaprakları bir tepsiye seriyorum ve bir gün boyunca bekletiyorum böylece iyice
kuruyor, kuruma çok önemli nem yaprağı çürütüyor.
Nemi gitmiş olan yaprakları 8-10 lu guruplar halinde parlak tarafı yere mat kısımları yukarı gelecek
şekilde diziyorum.
Saplar kesinlikle koparılmıyor ve yapraklar yıkanmıyor..
TAM KURU OLMASI ŞART....
Bu desteleri sigara sarar gibi sapları yukarıda kalacak şekilde sarıyorum.
Önceden tam olarak temizlenmiş ve kurutulmuş cam kavanoza sıkı-sıkı istifliyorum.
Bu iş bitince sıra kapaklara geliyor
kapakları su dolu bir tencerede iyice kaynatıyorum kaynayan kapakları kurulayıp sıcak sıcak
kavanoza kapatıyorum..
Kavanozu ters çeviriyorum artık hep ters duruyor. Hiç çevirmiyorum . Bu tarifi çok yaşlı bir teyzeden
öğreniştim ''Aman kızım sakın çevirme bozulur'' demişti. Bende aynen yapıyorum ...
3-4 gün içinde yapraklar sararıyor.
Sararana dek kavanozları gözümün önünden ayırmıyorum. Sonra kilere kaldırıyorum..
Yaprağı pişireceğim zaman kavanozu bir gün önce açıyorum. kaynamış suya kaya tuzu koyup
eritiyorum ve üzerine 1 tane limon sıkıp bu kaynamış suyun içinde yaprakları 1 gece bekletiyorum.
Yoksa dolma yaptığımda tadı sası gibi oluyor. Ama bu şekilde çok lezzetli hale geliyor..
İşte kışlık yaprak yapmak bu kadar basit ...
KOLAY GELSİN::::::
Allah sağlık içinde yemeyi nasip eylesin...
YanıtlaSilÇok teşekkür ederim sağolun....
Sil